Близо 40 000 деца в САЩ останаха без един родител заради Ковид-19

Афроамериканците са били засегнати по-тежко

09.04.2021 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Близо 40 000 деца в САЩ останаха без един родител заради Ковид-19

Много деца по света се борят с трудната реалност, която пандемията донесе със себе си, като само в САЩ близо 40 000 деца са изгубили родител заради Ковид-19, показва проучване, публикувано в медицинското издание JAMA Pediatrics.

Афроамериканците са били засегнати по-тежко: въпреки че са 14% от всички деца в САЩ, делът им сред децата, загубили родител заради Ковид-19, е 20%, посочва водещият автор на проучването Рейчъл Кидман, която води Програмата за обществено здраве в университета Стони Брук в САЩ.

Авторите на проучването изчисляват и очаквания брой засегнати деца за всеки смъртен случай, свързан с Ковид-19, известен като множител на родителската загуба. Моделът им сочи, че всеки смъртен случай, свързан с Ковид-19, оставя 0,078 деца без поне един родител.

Стойността на множителя е със 17,5% до 20,2% по-висока в сравнение с другите заболявания.

"Към февруари 2021 г. 37 300 деца на възраст от 0 до 17 години са загубили поне един родител заради Ковид-19, три четвърти от които са в юношеска възраст", посочват още авторите на проучването.

Като се вземат предвид теорията за колективния имунитет и регистрираните в САЩ 1,5 млн. смъртни случая, е възможно над 116 000 деца да бъдат засегнати.

Авторите отбелязват, че прогнозите им разчитат на моделиране, а не на проучвания и административни данни. Те не определят и броя на децата, които са загубили повече от един родител.

Загуба, която е трудна за преодоляване

Загубата на родител може да има дълготрайни последици, сочи проучване от 2018 г. на изследователи от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг. В продължение на седем години те проследяват деца, загубили родител, и такива, които не са. От него става ясно, че децата, преживели загуба на родител, страдат по-често от депресия и посттравматично стресово разстройство, съобщава puls.bg.

Депресията се появява главно през първите две години след загубата и при децата на възраст под 12 години. При тях е повишена и честотата на клинично значимите мисли за самоубийство.

Пандемията обаче има още един тревожен аспект, предупреждава психологът Робин Гъртуич, който е и професор в Медицинския център на университета Дюк. Много деца продължават да губят родител и заради инфаркт, но инфарктите не са всеки ден по новините и не оказват влияние върху ежедневните решения, като това да се видим ли с приятелите си и да отидем ли го магазина.

Според нея децата трябва намерят начини да си спомнят родителя, който е починал, и да получат подкрепа и насърчаване да говорят открито за скръбта си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК