Надигат се съмнения относно руската ваксина Sputnik V

Препаратът все още не е сертифициран от ЕМА

09.04.2021 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Надигат се съмнения относно руската ваксина Sputnik V

Словашкият Институт за контрол над лекарствата установи, че внесеният в Словакия руски препарат се различава от ваксините Sputnik V, продадени на други държави, както и от пробите, на които авторитетното списание "The Lancet" даде добра оценка. 

Освен това дозите, внесени в Словакия, били произведени в различни фабрики и се различавали дори помежду си, пише в доклада от 30 март.

Тези дни за Sputnik V отново се заговори в цяла Европа. Пълномощникът на ЕК по ваксините Тиери Бретон каза, че тя едва ли може да помогне за бърза имунизационна кампания в ЕС. Той подчерта, че няма основание да се съмнява в ефикасността, качеството и сигурността на ваксините, разработени извън Европа, но последната дума има на Европейската агенция по лекарствата. Тя започна тестовете на Sputnik V през март, но резултатите още не са налице и ваксината съответно не е сертифицирана.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан съобщи, че с Русия ще се водят преговори за доставки на Sputnik V. Преди два дни австрийският канцлер Себастиан Курц също обеща на своите сънародници, че ваксината може спешно да бъде сертифицирана в Австрия, ако ЕМА продължава да се бави. 

Единствената държава от ЕС, където вече ваксинират с руския препарат, е Унгария. Там сертифицирането премина с подозрително бързи темпове, но напоследък и сред унгарците се надигат съмнения, предаде DW.

"Ханделсблат" пише, че всички тези съмнения тежко подриват рекламната кампания за Sputnik V, подхваната от Русия. Вестникът припомня, че в рамките на тази кампания по цял свят се разпространяват кадрите с руски самолети, от които се разтоварва ваксина, закупена от многобройни държави.

И цитира литовския министър-председател Ингрида Шимоните: "Путин не се грижи да осигури ваксина за своя народ. Той изнася ваксината по цял свят като хибридно оръжие, за да ни разедини и да ни подчини."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години