ЕК отпуска 123 млн. евро за спешни изследвания на мутации на Ковид-19

Това е първото неотложно финансиране

07.04.2021 | 16:08 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК отпуска 123 млн. евро за спешни изследвания на мутации на Ковид-19

Европейската комисия мобилизира 123 млн. евро в рамките на програмата "Хоризонт Европа" в подкрепа на спешни изследвания върху мутациите на коронавируса.

Това е първото неотложно финансиране и то се прибавя към серия от други в подкрепа на проучванията и иновациите на ЕС за борбата срещу него.

То е в рамките на глобалните действия на Комисията за предотвратяване и намаляване на въздействието на щамовете, както и за даване на отпор според новия европейски план за подготовка на биозащита - инкубатора ХЕРА.

Средствата ще бъдат използвани за създаване на нови и изграждане на съществуващи групи с цел подобряване на изследванията на Ковид-19 и на неговите варианти. Те също така ще служат за по-нататъшно разработване на терапевтични или ваксинални кандидати срещу вируса, както и ще подкрепят научноизследователски инфраструктури за бърз обмен на надеждни научни данни за пандемията, предаде БНР.

"Продължаваме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да се преборим с тази пандемия и предизвикателствата, представени от вариантите на коронавируса“, заяви комисарят по иновации, изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. 

Тя подчерта значението на подготовката за бъдещето по отношение на щамовете на коронавируса и добави, че събирането и споделянето на данни на всички етапи ще бъдат от решаващо значение в процеса. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК