Радост за Венеция: Круизните кораби в лагуната остават в историята

Кампаниите за изтласкването им придобиват все по-голяма сила

04.04.2021 | 13:18 Редактор: Жаклина Иванова
Радост за Венеция: Круизните кораби в лагуната остават в историята

За онези, които са пътували със средиземноморски круиз, това е една от най-запомнящите се забележителности: градът Венеция се открива пред кораба - вековните сгради и камбанариите изглеждат миниатюрни, давайки на зрителите гледка птичи поглед.

Но за мнозина на брега круизните кораби във Венеция са символизирали ексцесиите на съвременния туризъм - типът, който може да отприщи хиляди посетители в град, който не е в състояние да се справи с тях. Тези туристи често искат само да разгледат забележителностите за няколко часа, но не харчат пари в местната икономика.

Години наред кампаниите за изтласкване на круизните кораби извън лагуната придобиват все по-голяма сила, като местните жители твърдят, че масивните плавателни съдове разрушават морското дъно, като на практика превръщат лагуната в издънка на Адриатическо море, пише dnes.bg.

В изявление, публикувано до Ройтерс, правителството заяви, че иска да "съчетае потребностите за защита на художественото, културното и екологичното наследство на Венеция и нейната лагуна с тези, свързани с круизна дейност и стоков трафик."

Дарио Франческини, министър на културата на Италия, написа в Twitter, че това е "правилното решение и това, което се чака от години". Той добави, че ЮНЕСКО многократно е призовавал за това в миналото. "Всеки, който е посетил Венеция през последните години, е шокиран да види тези кораби, дълги стотици метри и високи като жилищни сгради, да минават през такива крехки места", каза той след гласуването.

Сега правителството ще проведе обществени консултации относно възможността за изграждане на терминали извън лагуната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК