Изменението на климата вреди сериозно на производството на храни

21% от растежа на селскостопанската продукция са загубени от 60-те години на миналия век

03.04.2021 | 10:36 Редактор: Юлия Христова
Изменението на климата вреди сериозно на производството на храни

Изменението на климата вреди на производството на храни от десетилетия, като ново проучване показва, че около 21% от растежа на селскостопанската продукция са загубени от 60-те години на миналия век насам.

Това е равно на загуба на целия растеж на производителността от последните седем години, информира Bloomberg, позовавайки се на изследване, ръководено от Cornell University и публикувано в списанието Nature Climate Change. Изследването е финансирано от звено на Министерството на земеделието на САЩ.

В същото време Световната програма за храните на ООН предупреждава за „надвиснала катастрофа“, тъй като около 34 милиона души в световен мащаб са на ръба на глада. Групата посочи изменението на климата като основен фактор, допринасящ за рязкото нарастване на глада по целия свят. Инфлацията в цените на храните се ускорява значително, тъй като фермерите трябва да се справят с въздействието на екстремните метеорологични условия в момент на силно търсене.

Това е първото проучване, което разглежда как изменението на климата е повлияло исторически на селскостопанското производство в световен мащаб, използвайки иконометрия и климатични модели.

Загубата на производителност е факт, въпреки че милиарди са вложени в подобряване на селскостопанското производство чрез разработване на нови семена, усъвършенствана селскостопанска техника и други технологични постижения.

Въпреки че в световен мащаб селското стопанство е по-продуктивно, тази по-голяма производителност средно не води до по-голяма устойчивост на климата“, казва Ариел Ортис-Бобеа, автор на статията и доцент в Cornell’s Charles H. Dyson School of Applied Economics and Management.

Щетите от растежа на производителността не са равномерно разпределени в регионите. По-топлите райони - особено тези в тропиците - са по-силно засегнати. Ортис-Бобеа каза, че това всъщност са много страни, където селското стопанство съставлява по-голям дял от икономиката, пише bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК