Как Португалия стана шампион в битката с коронавируса

Експертите вече бият тревога за времето след отпадането на ограниченията

02.04.2021 | 17:15 Редактор: Тодор Петров
Как Португалия стана шампион в битката с коронавируса

Португалия се превърна в европейски шампион в битката срещу коронавируса. Броят на новозаразените спадна, но съответно е намаляла и готовността на населението да спазва правилата. 

Португалия си спечели голямо уважение, след като с дисциплина и последователност успя да свали седмичната заболеваемост от 878 на под 30 нови инфекции на 100 хиляди души. Локдаунът обаче остава до Великден - португалците нямат право да напускат района по местоживеене, освен ако отиват на работа, пазаруват храна или имат нужда от лекар. Полицията контролира строго, включително с хеликоптери, пише "Ди Велт".

Експертите обаче вече бият тревога за времето след отпадането на ограниченията. През изминалите 12 месеца в Португалия над 16 700 души починаха от или с инфекция от Ковид-19. Затова правителството на министър-председателя Антониу Коща подхожда много предпазливо към разхлабването на ограниченията.

"Португалия не е застрахова от четвърта вълна. Ако започнем да разхлабваме мерките, заразите неизбежно ще се увеличат", предупреждава епидемиологът Мануел Кармо Гомес, цитиран от DW.

И генералната директорка на държавното здравеопазване Граса Фрейтас призна, че в следващите месеци Португалия може да преживее още една пандемична вълна. На което едва ли ще попречи и актуалната ваксинационна кампания, в която дотук са ваксинирани малко над 5% от населението на страната. 

На много от десетте милиона португалци не им се чака дълго за разхлабване на мерките - те са уморени от кризата с коронавируса. Не протестират шумно като в Нидерландия, но искат повече свобода, обвиняват медиите в лъжа и искат "Нюрнбергски процес" за носещите отговорност политици.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК