Ресторантьорите в Гърция ще бъдат подпомогнати с 330 млн. евро

Финансирането трябва да се използва до 31 декември

02.04.2021 | 12:32 Редактор: Десислава Атанасова
Ресторантьорите в Гърция ще бъдат подпомогнати с 330 млн. евро

Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на обща стойност 330 милиона евро за закупуване на суровини, когато отвори отново, заяви премиерът Кириакос Мицотакис след среща с министри и представители на сектора в четвъртък.

Кафенетата, баровете и ресторантите ще бъдат финансирани чрез Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на ЕС 2021-2027, очакваща одобрение от Европейската комисия, и ще бъде помогнато на тези фирми да закупят доставки през първите два или три месеца от възобновяването на работа, поясни той.

Хиляди фирми - включително за първи път франчайзи - ще получат безвъзмездно увеличение на капитала до 100 000 евро, пише БГНЕС като цитира "Keep Talking Greece".

Секторът вече е получил близо 1 милиард евро финансиране“, каза Мицотакис, като поне 65 000 от 77 000 бизнеса в този сектор са се възползвали от заеми за подкрепа. В допълнение, "от 410 000 работници в сектора, близо 260 000, чиито договори са били преустановени, са възстановени от правителството със 720 милиона евро, които допълват заплатите им“, каза още той.

Премиерът призна, че правителството все още не е готово да предложи дата за отваряне, но разбира, че "хората имат голяма нужда да излизат на открито, да си прекарват добре, да ядат и да пият по едно питие."

По време на петмесечното блокиране в страната секторът извършва доставки по домовете, но не е разрешено да се настаняват клиенти.

"Не очакваме да покрием загубите с плана, който обявихме днес“, каза Мицотакис,

Платформата за онлайн кандидатстване ependyseis.gov.gr трябва да бъде отворена в началото на май и да остане отворена до 31 юли. Финансирането трябва да се използва до 31 декември. Оценките ще бъдат обработени бързо и финансирането ще бъде изплатено бързо, казаха министрите.

Тази финансова подкрепа се отнася до бизнеси, чийто оборот е спаднал с повече от 30% и ще получат възвръщаемост от 7% от техния оборот за 2019 г.

Утре секторът отбелязва 5-месечно спиране в цялата страна.

Според гръцкия статистически орган (ELSTAT) секторът на заведенията е претърпял загуби от 2,28 млрд. евро през 2020 г. или 37,7% в сравнение с 2019 г. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК