Гърция започва да разхлабва мерките още този уикенд

Друга цел е търговията на дребно да бъде отворена на 5 април

31.03.2021 | 12:31 Редактор: Никола Симеонов
Гърция започва да разхлабва мерките още този уикенд

Планът за облекчаване на ограниченията, наложени заради пандемията, е бил обсъден на среща на премиера Кириакос Мицотакис с министри и негови съветници, съобщи телевизия Скай.

На заседанието, проведено с видеоконферентна връзка снощи, са били обсъдени основните предложения, които ще направи кабинетът, стига те да бъдат одобрени днес от експертната медицинска комисия.

Като първа стъпка се очаква още през този уикенд да бъде отменена забраната за придвижване между отделните общини, предаде БТА.

Друга цел е търговията на дребно да бъде отворена на 5 април. Ако бъде прието предложението на министерството на развитието, ще бъде активиран отново кодът, който гражданите изпращат, за да декларират, че напускат жилището си, за да отидат на пазар. Водещият сценарий е магазините да бъдат отворени по метода click away (т.е. покупките да бъдат предавани извън магазина) поне за една седмица. Смята се обаче, че ще бъде трудно големите търговски центрове също да заработят от 5 април.

За една седмица по-късно, на 12 април, се отлага отварянето на училищата и преди всичко на гимназиите, а вероятно и на прогимназиите. Отварянето на основните училища ще бъде обсъдено по-нататък. Завръщането на учениците и преподавателите в класните стаи ще става след извършването на тест за коронавирус.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК