Британската "Колдплей" финансира почистването на река в Малайзия

Кланг е сред най-замърсените в света

01.04.2021 | 18:24 Редактор: Десислава Атанасова

Британската рок група "Колдплей" поде нова екологична кампания. Музикантите финансират почистването на река Кланг в Малайзия - една от най-замърсените в света.

Почистването на реката започва по инициатива на неправителствената организация Ocean Cleanup. Борбата за природата обаче е скъпа и трудна задача.  Именно тук идва ролята на британската група "Колдплей", която решава да финансира проекта. 

По поречието на реката е инсталирана машина, захранвана със слънчеви батерии, която изтегля тоновете боклуците от водата. Ежедневно на дъното попадат промишлени и строителни отпадъци, които могат да доведат до екологична катастрофа. В речния басейн се изливат и отпадъчните води на градовете, през които  Кланг минава, включително столицата Куала Лумпур. 

Организацията Ocean Cleanup се грижи за реките и в други страни, сред които Индонезия и Доминиканската република. А "Колдплей" не за първи път подкрепя зелена инициатива. През 2019 година групата се отказа от турне за новия си албум, заради въглеродния отпечатък, който оставят с организирането на концерти в различни държави. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК