Почистиха коритото на Места, реката приличала на плаващо сметище

Ние чистим едното сметище, те намират друго, каза кметът на община Беласица

30.03.2021 | 19:40 Редактор: Здравко Черкезов

Жители на община Белица започнаха почистването на коритото на река Места. След наводненията през януари реката прилича на плаващо сметище.

Над 200 души слязоха тази сутрин в коритото на река Места край Белица за да го почистят. Сред тях и Муса Гагъм. 

"Гледката е покъртителна, то все още може да се види, ако мръднете малко по-надолу, ще видите за какво става въпрос-отвратително. Ние по принцип с няколко приятели така се събираме през определен период време, почистваме и така опитваме се да се грижим малко за природата. Тя е нашият единствен дом, трябва да се грижим за нея", каза Муса.

Наводненията през януари събраха в коритото на места тонове боклук от няколко общини. 

"Страшно е. То се вижда. Гледката е… Какво да ви кажа, даже и от пътя се вижда…Страшна работа",  сподели Максим Тачев.

Община Белица осигури на доброволците ръкавици и чували. 

"Самото замърсяване, ако направите обиколка - от Юндола, не знам до къде продължава това нещо, което означава, че има много нерегламентирани сметища, един път и пътуващите коли, всеки като изхвърля по една-две обелки и е това е резултатът. В момента вече имам няколко издадени актове, хванати хора с каручки и други такива, слагам камери, там където има такива нерегламентирани сметища, почистваме ги, но за съжаление малко си играем на котка и мишка. Ние чистим едното сметище, те намират друго",  заяви кметът на община Белица Радослав Ревански.

Събраният боклук ще бъде извозен до депото в Разлог, а разпореждането до кметовете на малките населени места е периодично да почистват коритото на реката.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК