Белгийски съд реши: Ковид мерките да се отменят в срок от 30 дни

Решението вероятно ще бъде обжалвано

31.03.2021 | 16:09 Редактор: Здравко Черкезов
Белгийски съд реши: Ковид мерките да се отменят в срок от 30 дни

Първоинстанционен съд в Брюксел е приел днес решение, с което задължава федералното правителство да отмени действащите противоепидемични мерки в срок от 30 дни. Решението вероятно ще бъде обжалвано, съобщиха местни медии.

Съдът предупреждава, че правителството ще дължи глоба от 5000 евро на ден за всеки ден просрочие, но не повече от общо 200 000 евро. Съдът се е произнесъл по жалба, заведена от организация за защита на човешките права. Отбелязва се, че правителството е одобрило през февруари мерки в сила до 1 април, които не са били надлежно съобщени на обществото.

Според вносителите на жалбата, нито един белгийски закон не оправдава налагането на предприетите мерки с правителствени постановления, без произнасяне на парламента и които предвиждат наказания и глоби за нарушителите.

В Белгия са в сила забрани за пътуване през граница и за събиране. Затворени са училищата, ресторантите, баровете, кафенетата, наложен е вечерен час от няколко месеца, не са разрешени спортни, културни и развлекателни прояви.

ЕК и Белгия обменят писма и разговарят по въпроса за затварянето на границите вече два месеца. През януари белгийски съд постанови, че дори задължението за носене на маска на обществено място като противоепидемична мярка е противоконституционно. Междувременно в страната зачестяват съобщенията за масови събирания, основно на младежи, противно на всички въведени общи правила за безопасност, съобщава БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК