В Испания маските на открити и закрити публични места са задължителни

Изключения ще се правят само за хора с доказани дихателни проблеми или инвалиди

31.03.2021 | 09:18 Редактор: Юлия Христова
В Испания маските на открити и закрити публични места са задължителни

От днес в Испания влиза в сила нов закон, който задължава всички лица над 6-годишна възраст да носят маски на открити и закрити публични места.

Досега при разстояние от метър и половина дистанция носенето на маска не беше задължително на открито, въпреки, че автономните провинции сами затегнаха мерките и го наложиха.

Законът, известен като "нова нормалност”, налага задължителното носене на маски дори по време на слънчеви бани на плажа или на басейна.

Изключения ще се правят само за хора с доказани дихателни проблеми или инвалиди, които не могат сами да си поставят и махат маската. Маска няма да се изисква и при индивидуални спортни упражнения.

Ако обаче тичате или карате колело с приятели и сте без маска рискувате да бъдете глобени със сериозна сума.

На палубата на кораб или на лодка неносенето на маска също е наказуемо деяние. Задължително е носенето на маски във всички видове транспорт, дори в личния ви автомобил, ако в него има лице, което не е от вашето семейство, предава БНР.

Новата мярка ще остане в сила докато централното правителство на Педро Санчес обяви края на здравната криза. Регионалните правителства са в правото си да затегнат още повече ограниченията, ако сметнат, че е необходимо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пълни глупости! Маските в Испания са задължителни навсякъде от 1 година! Не сме ги сваляли и през лятото дори!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Хитър Петър
преди 3 години
ОЧАКВАЙТЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ И В ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ ЕВРОСЪЮЗА.ПРОБВАХА ВИ ГОДИНА СЕГА ЗА ПОСТОЯННО ЩЕ ВИ СЛОЖАТ ЮЛАРИТЕ.ЗДРАВНАТА КРИЗА НЯМА ДА ОТМИНЕ ПОНЕ НЕ И В БЛИЗКИТЕ МЕСЕЦИ ДА НЕ КАЗВАМ ГОДИНИ.ВАКСИНИТЕ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ НЕ ДО ТАМ ЕФЕКТИВНИ.КОЕТО ОЗНАЧАВА НАНОВО ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ.ТОЕСТ ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ОПИТНИ МИШКИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ.ИЛИ СЕ СЪБУДЕТЕ . Сигнализирай за неуместен коментар