Загиналият Келнер и групата му наели хеликоптера, за да ги качи върху ледник

Един от пасажерите е оцелял, но е в тежко състояние

29.03.2021 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Най-богатият човек в Чехия - милиардерът и медиен магнат Петр Келнер, загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска. Той е бил част от група, която отивала да кара ски.

Те били на екскурзия в планински курорт и наела хеликоптера да ги качи върху ледник да карат хели ски. Това е най-новото зимно предизвикателство, при което търсачи на силни усещания се спускат със ски или сноуборд извън пистата. А до мястото се стига с хеликоптер вместо със ски влек.

Инцидентът става в Аляска, където са и най-вълнуващите места за хели ски. Групата, в която е участвал и Петр Келнер, е пътувала с хеликоптер.

Машината се разбила в събота край глетчера - Кник. От федералната авиационна администрация потвърждават, че трагедията се е случила при неизвестни обстоятелства на около 50 мили източно от Анкъридж. Мястото на катастрофата се намира в много стръмен терен.

Сред жертвите освен Келнер, е още един чех, двамата водачи на ски експедицията и пилотът на хеликоптера. Един от пасажерите е оцелял, но е в тежко състояние. 

От фирмата, която е отдала летателния апарат под наем и хотелиери, заявяват, че за 17 години, откакто се развива този спорт, за първи път се сблъскват с такава трагедия. 

Петр Келнер е смятан за най-богатия човек в Чехия. "Форбс" оценява състоянието му на 17,5 милиарда долара. През 2020 той се класира сред 70-те най-богати хора в Европа. През 1991 година основава "Първи приватизационен фонд", като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор. И до днес Келнер остава най-големият акционер във фонда. 

През 1995 и 1996 година компанията му купува 20% дял от най-голямата чешка застрахователна компания. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
"През 1991 година основава "Първи приватизационен фонд", като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор". На 26 годишна възраст как ли се случва това? Много ми е интересно. Сигнализирай за неуместен коментар