Иран и Китай със стратегическo споразумение

25-годинишният договорът е за сътрудничество по стратегически, политически и икономически теми

27.03.2021 | 16:55 Редактор: Десислава Атанасова
Иран и Китай със стратегическo споразумение

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван Ий подписаха в Техеран 25-годишен договор за стратегическо и търговско сътрудничество, който се обсъждаше от няколко години, съобщава БГНЕС.

Предложението за това споразумение беше направил китайският президент Си Цзинпин по време на посещение в Иран преди пет години.

Тогава Техеран и Пекин се договориха да изработят пътна карта за реципрочни инвестиции в сферите на транспорта, пристанищата, енергетиката, индустрията и услугите.

Документът, определян като "пълна пътна карта", съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни подробности за съдържанието на договора.

Последните подробности по него са били уточнени днес по време на срещата между Ван Ий и Али Лариджани, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, който е също така специален представител на Ислямска република Иран за стратегическите отношения с Китайската народна република, съобщи официалната агенция Ирна.

Подписването на този договор показва, че Техеран дава приоритет на отношенията със страните от Изтока, което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва АФП.

 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК