Хиляди македонци заминаха да се ваксинират в Сърбия

Бойко Борисов: Ще предложим 5000 ваксини na РСМ - като истински приятелски жест

27.03.2021 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Още в първите часове на деня над 2 хиляди души от Северна Македония са преминали контролно-пропускателния пункт Табановце в посока Сърбия. Голяма част от тях, за да се имунизират в Белград. Пред центровете за ваксинация в сръбската столицата се извиха дълги опашки.

За наплива от хора допринесе кампания на сръбската търговска камара, която предостави  безвъзмездно 10 хиляди дози за бизнесмени от региона на Западните Балкани. 

"През този уикенд организираме ваксинация на представителите на бизнеса от региона тук при нас, в Белград. Процесът изобщо не е сложен. Фирмите трябва да ни изпратят информация за желаещите да се ваксинират. Това е процедурата - идват в Белград да се ваксинират сега, а след няколко седмици и за втората доза, заяви председателят на сръбската търговска камара, Марко Чадеш.

Около 7 5000 представители на различни компании и техните работници са подали заявления за ваксинация този уикенд. Освен от Северна Македония, има жители и на Албания, Черна Гора и Босна и Херцеговина.  По изключение те могат да влизат в Сърбия без изискване за отрицателен PCR тес.

По-рано тази седмица в Сърбия се проведе подобна кампания, при която бяха имунизирани македонски полицаи и журналисти. Днес българския премиер обяви, че София също ще помогне на Скопие с 5000 ваксини.

"Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония - като истински приятелски жест за здравето на хората", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Такова обещание беше направено и през декември миналата година.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК