Католическата църква ще благослови хомосексуалистите, но при едно условие

Има ли прогрес в отношението към хомосексуалните граждански съюзи?

27.03.2021 | 17:55 Редактор: Тодор Петров
Католическата църква ще благослови хомосексуалистите, но при едно условие

Само месец след като Папа Франциск заяви, че хомосексуалистите са „деца на Бога“ и заслужават достъп до граждански съюзи, Ватиканът обяви, че няма да подкрепя тези партньорства.

В указ на „Конгрегацията за доктрина на вярата“, която се занимава с въпроси свързани с Източното православие, заяви, че въпреки „позитивните елементи“ на гей двойките, католическото духовенство не може да подкрепи еднополовите съюзи, защото Бог не може да „благослови греха“. Постановлението е одобрено и от Папа Франциск.

Декретът твърди, че присъствието на тези „положителни елементи“, които сами по себе си са изключително важни и ценни, не могат да оправдаят тези взаимоотношения и да ги направят църковно легитимни, тъй като тези „елементи“ съществуват в контекста на един съюз, който не е наред с плана на Създателя ни.

"Хомосексуалистите имат право да са част от семейството. Те също са „деца на Бога“ и имат право на свое собствено семейство. Трябва да създадем гражданско право, което да ги защитава юридически", коментира папа Франциск миналия октомври, припомня vice news.

Изявлението му плени целия свят, но и разклати традиционните католически учения и вярвания. Почти веднага след коментара му, Ватиканът хвърли съмнения върху изказването и допълни, че думите на папа Франциск се отнасят само за земните закони и по никакъв начин не могат да бъдат свързани с божествените. Католическото учение казва, че бракът е предназначен да бъде вечна връзка между мъж и жена.

Ватиканът стои зад думите си, че това не е „несправедлива дискриминация“ и че хомосексуалистите все още могат да бъдат благословени от духовенството, стига да вярват в плановете на Бога така, както са предложени в църковното учение.

Автор: Антоанета Данаилова

Снимка: Bloomberg.com