CNN: София е епицентърът на руския шпионаж в Европа

Според западни анализатори, страната ни е любима цел като член на НАТО и ЕС

25.03.2021 | 17:04 Редактор: Здравко Черкезов
CNN: София е епицентърът на руския шпионаж в Европа

Телевизия CNN излъчи репортаж за последната шпионска афера в България, вследствие на която двама руски дипломати бяха изгонени от страната.

До 1989 г. България беше един от най-лоялните членове на ръководения от СССР Варшавски договор. Според западни анализатори, сега като член на НАТО и Европейския съюз, страната ни е любима цел за руския шпионаж.

Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, днес София може да претендира за тази съмнителна титла, се казва в материала, цитиран от БГНЕС.

Като член на НАТО в България са разположени някои важни обекти в непосредствена близост до Черно море. Самолетите на НАТО летят от бази в България в патрули над района, в който се наблюдава по-голяма военна активност както от Русия, така и от Алианса след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Миналата година в американската авиобаза Граф Игнатиево бяха използвани шест самолета F-16 на САЩ.

Близки до Кремъл среди подкрепиха проруските групи в България. Една от тях - Национално движение "Русофили", се ръководи от Николай Малинов, който е обвинен през 2019 г. за шпионаж и пране на пари в полза на руски организации. Делото му тепърва предстои да бъде разгледано, а Малинов твърди, че е невинен, се казва в репортажа.

Припомня се, че миналата година българската прокуратура обвини задочно трима руски граждани във връзка с отравянето на български търговец на оръжия в София през 2015 г. с Новичок. Един от тях е идентифициран като Сергей Федотов, за когото се твърди, че е офицер от руското военно разузнаване.

Разследващата група Белингкет разкри, че Федотов е един от тримата агенти на руското разузнаване, за които се твърди, че са свързани с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК