Прогноза: Носенето на маски и дистанцията ще продължат с години

Хората вече могат да живеят с тези мерки, смята британски епидемолог

22.03.2021 | 22:11 Редактор: Здравко Черкезов
Прогноза: Носенето на маски и дистанцията ще продължат с години

Носенето на маски и спазването на социална дистанция може да продължи още няколко години, преди да се върнем към нормалния начин на живот, прогнозира водещ епидемиолог във Великобритания.

Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в Public Health England, казва, че могат да бъдат въведени основни мерки, докато всички страни не завършат своята имунизация. По думите ѝ, завръщането на големи събития, като концерти, трябва да стане при внимателно наблюдение и ясни инструкции за безопасност.

Д-р Рамзи е на мнение, че мнозина приемат напълно носенето на маски и социалната дистанция, а и все още позволяват икономиката да функционира. Според нея "хората вече са свикнали с тези ограничения от по-ниско ниво и могат да живеят с тях, а икономиката все още може да продължи да работи с тези по-малко строги ограничения".

"Така че мисля, че със сигурност в продължение на няколко години, поне докато всички части на света не бъдат ваксинирани толкова добре, колкото и ние, и цифрите спаднат навсякъде, тогава може да се върнем много постепенно към по-нормално ситуация ", добавя тя пред BBC, цитирана от Dnes.bg.

Предупреждавайки, че е "много важно да не се отпускаме прекалено бързо", д-р Рамзи казва, че всеки циркулиращ вирус неизбежно ще подхване тези, които са уязвими. "Трябва да преценим ситуацията много внимателно, преди някое от тези ограничения да бъде премахнато“, каза тя.

Проф. Крис Уити, главен медицински съветник на правителството на Обединеното кралство, заяви пред депутатите по-рано този месец, че се надява "прости интервенции като миенето на ръце, маски за лице, където е подходящо, тестовете и проследяването на контакти и преди всичко - ваксинацията" ще запазят вируса под контрол лятото.

Сър Патрик Валанс, главен научен съветник, също заяви, че маски за лице може да са необходими в определени ситуации, ако броят на инфекциите се повиши през зимата, но е възможно хората да се държат естествено по начин, който насърчава социалното дистанциране.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


4
3 rate up comment rate down comment 0
m.kunchev
преди 3 години
Само с маски не е достатъчно , трябва задължително да се носят и каски ......и плавници ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ясно е, че се налага нов световен ред и начин на общуване... Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Как така сме свикнали,аз и сега не нося маска и не се дистанцирам от никого,за спешни случеи когато е неотложно да сложа маска съм си направил маска от мрежа но дори и нея нося на брадичката,които иска да се пази си е негов проблем,да си прави локдауни и да си налага ограничения каквито си иска забрани няма. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години