ЕС одобри санкции срещу Китай заради нарушения на правата на човека

Китайското външно министерство заяви, че мерките не се основават на факти

22.03.2021 | 19:49 Редактор: Здравко Черкезов
ЕС одобри санкции срещу Китай заради нарушения на правата на човека

Европейският съюз одобри редица наказателни мерки за нарушения на правата на човека, включително санкции, насочени към Китай, съобщава Bloomberg.

"Предпоставките за днешните наказателни мерки включват мащабни произволни арести, по-специално на представителите на уйгурското малцинство в Синцзян", гласи изявление на ЕС от понеделник. 

Решението на ЕС да санкционира китайски длъжностни лица вероятно ще бъде предимно символично. Въпреки че САЩ наложиха подобни мерки срещу редица представители на комунистическата партия - включително двама членове на Политбюро - мерките не са повлияли нито на икономиката на Китай, нито са довели до промяна в поведението на Поднебесната имерия.

Мерките са насочени към четирима китайски граждани и едно юридическо лице, съгласно разпоредбите, публикувани в правителствения бюлетин на ЕС. По-широки санкции ще бъдат насочени и към в Либия, Русия и Еритрея, пише BloombergTV.bg.

Малко след решението на 27-те Китай заяви, че ще наложи санкции срещу 10 лица и четири институции от страна на ЕС, като заяви, че мерките "увреждат суверенитета и интересите на Китай" и не се основават на факти.

"Този ход, основан само на лъжи и дезинформация, пренебрегва и изкривява фактите, грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, грубо нарушава международното право и основните норми, регулиращи международните отношения, и сериозно подкопава отношенията между Китай и ЕС", гласи изявление на китайското външно министерство.

Последният ход на ЕС е част от нов режим на действие при нарушения на човешките права, насочен към злоупотреби в различни страни и региони. Новите санкции ще засегнат 11 лица и четири институции. Блокът за първи път използва този подход срещу Русия по-рано тази година заради присъдата на опозиционния лидер Алексей Навални.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК