Сблъсък на срещата между Китай и САЩ, размениха си остри реплики

Последваха взаимни обвинения в нарушение на протокола

19.03.2021 | 19:47 Редактор: Юлия Христова

Сблъсък между Съединените щати и Китай на първата среща на високо равнище, при управлението на новия американски президент Джо Байдън. Представители на двете страни си отправиха обвинения и остри реплики.

Трудно и напрегнато – така започна срещата в Анкъридж в американския щат Аляска. В началото американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини Пекин, че с действията си застрашава световния ред.

На свой ред висшият китайски представител Ян Цзечъ отправи остри критики към САЩ. Последваха и взаимни обвинения в нарушение на протокола, договорен за провеждането на разговорите. 

"Всяко едно от тези действия застрашава основаващия се на правила ред, който гарантира световната стабилност. Ето защо не става дума само за вътрешни въпроси и ние чувстваме, че сме длъжни да говорим за всичко това", каза Антъни Блинкън. 

"Ние вярваме, че е важно за САЩ да променят собствения си имиджи и да спрат да натрапват политиката си в останалата част на света", посочи висшият китайски представител Ян Цзечъ. 

Китайският представител заяви, че САЩ използват военна сила и финансово надмощие, за да упражняват натиск върху други страни. И изрази притеснение, че Вашингтон злоупотребява с понятието за национална сигурност, като застрашава бъдещето на международната търговия. В разговорите участва и съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Той подчерта, че Съединените щати не искат конфликт с Китай и добави, че страната му ще се бори винаги и ще отстоява принципите си. Според анализатори срещата е повод Китай да потърси възобновяване на отношенията със САЩ, които бяха доста обтегнати по време на администрацията на Доналд Тръмп. Срещата е и възможност Байдън да покаже как ще се справи с най-големия геополитически тест.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК