Ще се стигне ли до затопляне на отношенията между САЩ и КНДР

Доналд Тръмп проведе три неуспешни срещи с лидера Ким Чен Ун

16.03.2021 | 08:42 Редактор: Юлия Христова
Ще се стигне ли до затопляне на отношенията между САЩ и КНДР

Администрацията на президента Джо Байдън се обърна към правителството на Северна Корея, за да съживи дипломатическите отношения около ядрената програма на страната, но не получи отговор, пише Bloomberg.

"Мога да потвърдя, че сме се свързали“, заяви в понеделник прессекретарят на Белия дом Джен Псаки Джен по време на брифинг.

"Дипломацията винаги е нашата цел. Нашата цел е да намалим риска от ескалация на напрежението. Но към днешна дата не сме получили отговор“, допълва Джен.

Доналд Тръмп проведе три неуспешни срещи с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, за да се опита да постигне споразумение, с което страната да се откаже от ядрените си оръжия. Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия през юни 2019 г., но въпреки това отношенията между двете страни се влошиха.  

Не е ясно как екипът на Байдън се е свързал до Северна Корея, която често не отговаря на дипломатически молби в продължение на месеци. В миналото САЩ са използвали комуникационен канал на ООН за обсъждане на проблеми, а Швеция е служила като посредник за преговори, тъй като има посолство в Пхенян.

Псаки каза, че екипът на Байдън "е фокусиран и върху консултации с много бивши държавни служители, участвали в политиката на Северна Корея, включително от няколко предишни администрации.“

Северна Корея може да бъде един от фокусите на преговорите, планирани за тази седмица между китайски и американски дипломати, включително и държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен. Китай отдавна е в най-тясна връзка със Северна Корея, като двете страни споделят гранични и търговски връзки, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК