Унгария одобри за спешна употреба Covishield и новата китайска ваксина

Отделенията за Ковид-19 в страната са изключително претоварени

22.03.2021 | 16:42 Редактор: Никола Симеонов
Унгария одобри за спешна употреба Covishield и новата китайска ваксина

Унгарският главен здравен инспектор съобщи, че страната му е одобрила за спешна употреба две нови ваксини срещу коронавируса - на китайската компания CanSinoBIO и Covishield, индийската версия на препарата на AstraZeneca, предаде Ройтерс.

Ако двете ваксини бъдат одобрени за масова употреба и от Националния център по здравеопазване, Унгария ще разполага със седем източника за придобиване на ваксини. Засега не е ясно кога и в какви количества от новоодобрените ваксини Унгария възнамерява да използва.

Лекари призоваха в отделенията за Ковид-19 в северозападната част на страната да се включат доброволци, тъй като по думите им тези структури са претоварени, а през следващите няколко седмици натоварването само ще нараства.

Апелът беше поместен на страницата във Facebook на Унгарската медицинска камара в окръг Дьор-Шопрон, точно когато Унгария отчете рекордните 11 276 пациенти в болници, от които 1340 са на респиратори.

"Отделенията за Ковид-19 в почти всички болници са изключително претоварени, има недостиг от сестри, а тези, които работят там, са все по-изтощени", посочи в обръщението председателят на окръжната камара Ласло Сиярто, цитиран от БТА.

Той призова за мотивирани и надеждни доброволци, които да се запишат на 3-4-часови обучителни курсове и след това да се присъединят към медицинския персонал и да помагат в наблюдението и грижата за пациентите.

В отделно изявление отделението за интензивна терапия на Университетската болница "Земелвайс" в Будапеща се обърна към студентите по медицина и други желаещи да се включат като доброволци, за да помогнат.

В Унгария рязко се увеличава броят на новозаразените. Страната е тежко засегната от трета вълна на пандемията, въпреки че като ваксинации на глава от населението е на първо място в ЕС. Новозаразените за последното денонощие са 9046, с което общият брой на инфекциите от началото на пандемията става 580 642. За изминалите 24 часа са починали нови 189 души, с което общият брой на смъртните случаи досега става 18 451.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК