Повече от половината от възрастното население на Острова вече е имунизирано

За сравнение по-малко от един на всеки 10 в Европейския съюз е ваксиниран

20.03.2021 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова
Повече от половината от възрастното население на Острова вече е имунизирано

Повече от половината от възрастното население на Великобритания вече е получило поне една доза от коронавирусната ваксина, която е от ключово значение за страната, която упорито се бори с пандемията, съобщава Bloomberg.

Данните поставят Великобритания по средата на целта ѝ да осигури първа доза от ваксината на всички до края на юли. За сравнение по-малко от един на всеки 10 възрастни в Европейския съюз са ваксинирани.

Почти 26.3 млн. души са получили първа доза от ваксината към 18 март, като над 2 млн. души са получили и втората доза. И все пак напредъкът на Обединеното кралство е застрашен, тъй като устойчивите варианти на вируса могат да подкопаят ефикасността на ваксинацията, пише BloombergTV.bg.

В сряда Министерство на здравеопазването предупреди за 4-седмично забавяне в доставките на ваксини от края на март. Появи се информация, че недостигът е резултат от задържането на ваксини от страна на правителството на Индия, което обаче беше отречено от премиерът Борис Джонсън, който се ваксинира в петък. ЕС също поставя под въпрос износа на ваксини през Ламанша на фона на много по-нисък процент ваксинирани спрямо Великобритания.

Обединеното кралство е сред най-тежко засегнатите от коронавируса, като до момента над 126 000 живота са загубени от болестта. Това е петата държава с най-голяма смъртност в света.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в четвъртък, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е безопасна за употреба, което дава възможност на блока да се опита да напредне в бавната си ваксинационна кампания след  месеци на хаос, пише Bloomberg.

ЕМА заяви, че ваксината е „безопасна и ефективна“, а ползите надвишават рисковете. Въпреки това регулаторът коментира, че не може напълно да изключи връзка между ваксината и кръвните съсиреци, поради което ще продължи да разследва случаите допълнително.

Британският регулаторен орган по лекарствата също изказа подкрепа за ваксината на AstraZenca, заявявайки, че ползите продължават да надвишават рисковете и хората "трябва да отидат и да се ваксинират срещу Ковид-19“.

ЕС се ангажира да имунизира 70% от възрастното си население до края на септември, но все още не е ясно дали ще успее заради проблемите с доставките. Прилагат се средно 12 дози на 100 души, което е с една трета по-малко в сравнение с Великобритания, според данни на Bloomberg.

Ваксината Astra е една от четирите одобрени в ЕС. Блокът очаква 360 млн. доставки от всички производители през второто тримесечие, което е почти четири пъти повече от това тримесечие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК