Талибаните и Кабул си обещаха да ускорят мирните преговори

Това стана на международната конференция в Москва, в която също участваха Русия, САЩ, Китай и Пакистан

19.03.2021 | 18:14 Редактор: Здравко Черкезов
Талибаните и Кабул си обещаха да ускорят мирните преговори

Афганистанското правителство и талибаните се споразумяха днес да се опитат да ускорят мирните преговори. Това стана на среща в Москва, последвала международна конференция за мирния процес, каза афганистански служител, цитиран от Reuters.

На конференцията, проведена в Русия само 6 седмици преди договорен миналата година краен срок за изтегляне на американските войски, САЩ, Русия, Китай и Пакистан призоваха воюващите страни в Афганистан да постигнат незабавно прекратяване на огъня.

"Изразихме готовността си да ускорим мирния процес", каза Абдула Абдула, председател на афганистанския Висш съвет за национално помирение, за руската агенция РИА, цитирана от БТА. "Те (талибаните) направиха същото", добави той.

Абдула каза, че на днешната си среща в Москва двете страни не са обсъждали никакви конкретни въпроси.

Москва беше домакин вчера на международната конференция за Афганистан. На форума Русия, САЩ, Китай и Пакистан излязоха със съвместна декларация, призоваваща страните в Афганистан да постигнат мирно споразумение и да ограничат насилието, а талибаните - да не извършват никакви нападателни действия през пролетта и лятото.

Целта на конференцията беше да съживи преговорите, водени между афганистанското правителство и талибаните в столицата на Катар - Доха, които до голяма степен са в застой заради обвиненията на правителството, че бунтовниците не са успели да спрат насилието.

Московската конференция беше първото място, на което САЩ изпратиха висш представител на преговори за Афганистан, в рамките на формат, създаден от Русия през 2017 г.

Миналата година Вашингтон се съгласи с искането на талибаните да изтегли войските си до 1 май, след близо две десетилетия, и в момента търси подкрепа сред регионалните сили за плановете си за мирния процес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК