САЩ налагат нови санкции срещу Русия заради Навални

Това става ясно от изявлението на американското министерството на търговията

17.03.2021 | 20:43 Редактор: Искра Ангелова
САЩ налагат нови санкции срещу Русия заради Навални

Американските власти ще разширят ограниченията за износ за Русия на фона на инцидента с Алексей Навални. Това става ясно от изявлението на Министерството на търговията на САЩ, цитирано от TACC.

"Бюрото за промишленост и сигурност (BIS, към Министерството на търговията) ще разшири ограниченията за износ за Русия в съответствие със заключенията на държавния секретар на САЩ от 2 март 2021 г., че руските власти са използвали химическо или биологично оръжие срещу своите собствени граждани", - се казва в документа.

В допълнение към инцидента с Навални докладът на Министерството на търговията споменава и предполагаемото отравяне на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия през март 2018 г., предава "Фокус".

Поради новите ограничения, които влизат в сила на 18 март, ще има "презумпция за отказ" при обработването на заявления за лицензии за износ на артикули, контролирани от съображения за национална сигурност.

В същото време са предвидени редица изключения, по-специално за износа на продукти, свързани с гражданската авиация и държавните космически полети. Изключения, свързани с изстрелвания в космоса с търговска цел, ще важат до 1 септември 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК