Талибаните предупредиха срещу забавено изтегляне на САЩ от Афганистан

Те се срещнаха с афганистанското правителство в Москва

18.03.2021 | 21:08 Редактор: Никола Симеонов
Талибаните предупредиха срещу забавено изтегляне на САЩ от Афганистан

Делегации на афганистанското правителство и на талибаните се срещнаха днес в Москва в присъствието на чуждестранни пратеници за разговори за създаването на преходна администрация преди евентуалното изтегляне на американските сили от Афганистан, предаде Франс прес.

Тази среща става в момент, когато се увеличават усилията за постигане на мирно споразумение преди 1 май, когато САЩ би трябвало да изтеглят всичките си военни от Афганистан. Вчера тази дата беше поставена под въпрос от американския президент Джо Байдън, отбелязва АФП.

Вашингтон предложи на враждуващите страни в Афганистан сформирането на преходно правителство с участието на талибаните. Идеята, подкрепена от Москва, засега се посреща неохотно от властите в Кабул, предаде БТА.

След като се срещна поотделно с делегациите, руският министър на външните работи Сергей Лавров призова Вашингтон и талибаните "да останат ангажирани с условията на споразумението",сключено през февруари 2020 г. от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп в Катар.

Това споразумение предвижда изтеглянето на американските войници до 1 май 2021 г. в замяна на гаранции за сигурност и ангажимент на талибаните да преговарят с Кабул. Президентът Байдън обаче каза, че ще бъде "трудно" този срок да бъде спазен, а талибаните веднага предупредиха срещу всякакво забавяне.

Консултациите в Москва, които се водят в присъствието на пакистански, китайски и американски пратеници, са паралелни с преговорите, започнали през септември в Доха, Катар, както и на разговорите, които Турция иска да организира през април в Истанбул.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК