ЕК: Държавите да се подготвят за координирано премахване на ограниченията

Комисията очертава пътя за балансирана политика и общ подход на ЕС

17.03.2021 | 17:07 Редактор: Тодор Петров
ЕК: Държавите да се подготвят за координирано премахване на ограниченията

Европейската комисия призовава държавите членки да се подготвят за координиран подход за постепенно премахване на ограниченията, свързани с Ковид-19, когато епидемиологичната обстановка позволи това. 

В прието днес съобщение Комисията очертава пътя напред за балансирана политика и общ подход на ЕС, като посочва какво трябва да направим, за да достигнем по-бързо момента, когато ще можем да възстановим нашия европейски начин на живот и да го направим по безопасен и устойчив начин с контрол върху вируса.

Докато епидемиологичната обстановка изисква постоянен контрол до постигането на достатъчен обхват на ваксинирането, в рамките на единния пазар трябва да бъдат създадени условия, за да се даде възможност за безопасно и трайно отваряне, така че гражданите да могат да се възползват от своите права и икономическата и социалната дейност да могат да се възобновят. 

Това включва въвеждането на цифрово зелено удостоверение, обхващащо ваксинацията, тестването и възстановяването; използването на обща рамка за ответни мерки; насоки за допълнителни стратегии за тестване, като например мониторинг на отпадъчните води за проследяване на вариантите; инвестиции в диагностика и лечение, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Изтъква се необходимостта от действия за изграждане на устойчивост в световен мащаб чрез COVAX и механизъм на ЕС за обмен на ваксини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК