Австралия призовава ЕС да отклони 1 млн. дози AstraZeneca към Папуа Нова Гвинея

През февруари случаите на Ковид-19 там почти се удвояваха всяка седмица

17.03.2021 | 08:40 Редактор: Юлия Христова
Австралия призовава ЕС да отклони 1 млн. дози AstraZeneca към Папуа Нова Гвинея

Австралия призовава Европейския съюз да отклони 1 млн. дози от ваксината на AstraZeneca към Папуа Нова Гвинея, тъй като вълна от коронавирусни инфекции разтърсва най-многолюдната нация в региона на Тихия океан, пише Bloomberg.

Официалното искане до AstraZeneca и европейските власти идва само седмици след като Италия блокира доставката на 250 700 дози oт ваксината на AstraZeneca до Австралия, като по този начин за първи път използва наскоро въведения регламент на ЕС.

"Очаквам и бих се надявал да постигнем сътрудничество с Европа по този въпрос“, каза австралийският премиер Скот Морисън в сряда. "Не става въпрос за Австралия, която се стреми да направи това за собствена пряка полза. Ние сме договорили дозите и очакваме те да бъдат доставени“, допълни той.

Междувременно Австралия ще изпрати 8 000 дози ваксини от местни запаси, 1 млн. хирургически маски и друго медицинско оборудване,за да помогне на здравните работници в страната с 9 млн. души.

През февруари случаите на Ковид-19 в Папуа Нова Гвинея почти се удвояваха всяка седмица. Докато Световната здравна организация заяви, че в понеделник в страната са били открити 96 нови случая от предходните 24 часа, властите смятат, че по-голямата част от случаите остават неизследвани поради липсата на качествени здравни заведения в страната.

Нарастват опасенията, че вирусът може да се разпространи на изток от Папуа Нова Гвинея в други държави от тихоокеанските острови, което може да има геополитически последици, тъй като Китай се стреми да засили своето влияние. Докато се смята, че Пекин предлага своята ваксина в региона, Австралия се е съгласила да засили усилията си за увеличаване на достъпа до западни ваксини в Индо-Тихия океан.

"Това съобщение е добре дошло за правителството“, каза Джонатан Прайк, който ръководи изследванията на тихоокеанския регион за Lowy Institute. „Здравната система на Папуа Нова Гвинея е на ръба на колапса“, допълни той.

Очаква се министър-председателят на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе да обяви национална стратегия за ограничаване на огнището в сряда, пише bloombergtv.bg.

Морисън заяви, че ще "следи публичните изявления, направени в Европейския съюз, относно ангажимента си да гарантира, че няма ваксинационен протекционизъм и че ваксините отиват при най-нуждаещите се“.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК