В Германия - помощ за борба с Ковид-19 е финансирала тероризъм

В Берлин текат разследвания срещу над 60 души и сдружения на джамии

14.03.2021 | 22:53 Редактор: Никола Симеонов
В Германия - помощ за борба с Ковид-19 е финансирала тероризъм

В Германия са налице индикации за поне три случая, при които помощта за борба с коронавируса е била използвана за финансиране на тероризъм във военните зони в Близкия изток. Само в Берлин вече се текат разследвания срещу над 60 души и сдружения на джамии, пише в днешния си брой германският "Ди Велт“.

Спешната помощ, предоставена от германското правителство, е достигнала и до ислямските екстремисти, твърдят източници на изданието.

"При отделни случаи има подозрения за директно финансиране на тероризма“, казват служители на правоприлагащите органи в Берлин, цитирани от БГНЕС.

В момента службата за държавна сигурност и прокуратурата провеждат в столицата над сто разследвания срещу около 60 лица, сдружения на джамии и обединения, принадлежащи към ислямисткия спектър. Властите проверяват дали и каква спешна корона - помощ е получавана, без да имат право на такава.

Разследващите говорят за "бандитски подход". В поне три случая има индикации, че помощта за коронавируса е била използвана за финансиране на тероризъм във военните зони в Близкия изток. Освен това членовете на салафистката и антисемитска асоциация Jama’atu, която наскоро беше забранена от Берлинския сенат, и Ахмад Армих, който е известен като проповедник на омразата, получиха корона - помощи. И тук има подозрение за измама със субсидии.

Общата сума на нанесените щети по всички дела се изчислява на около един милион евро. При обиските вече са иззети 250 000 евро. Криминална полиция е претърсила няколко джамии, офиси на сдружения на джамии и частни апартаменти в Берлин. Измамата със субсидиите може да бъде наказана с лишаване от свобода до пет години, а при по-тежки случаи -и до десет години затвор.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК