Зам.-председателят на ЕК: ЕС допусна грешки във ваксинационната стратегия

Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили, каза Тимерманс

14.03.2021 | 11:10 Редактор: Радостина Димитрова
Зам.-председателят на ЕК: ЕС допусна грешки във ваксинационната стратегия

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу новия коронавирус за страните членки.

"Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки", каза Тимерманс в интервю за неделния брой на германския в. "Тагесшпигел", цитиран от БТА.

Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили, допълни Тимерманс. Първото, което трябва да се направи обаче, е да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина, каза Тимерманс.

Европейският подход е "също в интерес на по-богатите държави членки" като Германия, добави в интервюто председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен,цитирана от ДПА.

Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1,4 милиарда дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в ЕС, което на теория е повече от достатъчно за 450-те милиона жители на блока.

Комисията обаче е подложена на критика заради колебливия си подход и стратегически грешки при поръчването на ваксини. Разпределението на дозите от ваксините между членовете се определя като несправедливо в някои столици на ЕС, отбелязва ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
мдаа, а най-хубавото е, че няма да ви се търси сметка... Сигнализирай за неуместен коментар