Група държави от ЕС настояват за облекчаване на правилата за пътуване

Правителствата искат система, която позволява на хората да пътуват въз основа на това дали са имунизирани

12.03.2021 | 23:13 Редактор: Юлия Христова
Група държави от ЕС настояват за облекчаване на правилата за пътуване

Група държави от Европейския съюз, които считат туризма за значима индустрия, настояват за облекчаване на правилата за пътуване до блока от останалата част на света, заявиха дипломати пред Bloomberg.

ЕС наложи пълна забрана за несъществени пътувания от повечето страни миналия март в опит да спре разпространението на Ковид-19. Но тъй като ваксинациите се ускоряват, някои държави искат да приемат по-целенасочен режим, който да подпомогне икономическото възстановяване.

Въпросът може да бъде обсъден от държавните ръководители на страните от ЕС на среща на върха по-късно този месец.

Правителствата искат да преминат към система, която позволява на хората да пътуват въз основа на това дали са били имунизирани срещу коронавирус, излекувани от него или тествани отрицателно в режим, подобен на този, предложен за вътрешни пътувания в ЕС.

ЕС започна да облекчава забраната си за несъществени пътувания от останалия свят през юли миналата година, като изготви списък на страните с нисък процент на заразявания, откъдето хората ще бъдат допуснати. Но този списък, който не включва САЩ или Обединеното кралство, непрекъснато се свива и сега възлиза само на седем държави.

Някои държави вече разработват едностранни планове за отваряне за посетители извън блока, по-специално британските туристи след Brexit, докато Европейската комисия се стреми към координиран подход.

Миналата седмица Кипър заяви, че ще пуска на територията си британци с два отрицателни теста за Ковид от 1 май, въпреки че правителството на Обединеното кралство не планира да отменя забраната за пътуване в свободното време най-рано до 17 май. Властите на португалския остров Мадейра заявиха през февруари, че ще пуснат имунизирани посетители, докато Гърция и Испания се стремят към ранно отваряне.

Франция също така облекчи ограниченията за посетителите от седем страни извън ЕС в четвъртък, включително Великобритания, като премахна условията, че пътуванията могат да бъдат само за основни цели. Всички пътници, пристигащи във Франция, все още ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за Ковид-19, направен по-малко от 72 часа преди пътуването, пише bloombergtv.bg.

Държавите от ЕС все още не са обсъждали какви правила трябва да се прилагат, ако някой от трета държава влезе в блока през една държава и след това да се опита да пътува директно до друга, заявиха дипломатите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК