Папата се насочва към Ливан: Ще го посрещне ли мощната вълна от протести?

В основата на размириците е тежката икономическа криза в страната

09.03.2021 | 19:00 Редактор: Радостина Димитрова

След историческата си визита в Ирак папа Франциск се насочва към друга размирна държава - Ливан. Там вече 7 дни продължава мощна вълна от протести, които прерастват в размирици. В основата е тежката икономическа криза в страната.

Някога определян като Швейцария на Близкия изток - днес Ливан е опустошен от тежката икономическа криза, която за пореден път разпали мащабни протести. Демонстрантите изградиха блокади от запалени контейнери и гуми в редица градове, сред които Триполи и столицата Бейрут.

Гневът достигна нови върхове, след като ливанската лира загуби близо 85 процента от стойността си, а стоките поскъпнаха рязко. По-голямата част от населението на Ливан живее под прага на бедността, минималната заплата вече се равнява на 68 долара на месец. Хиляди са безработни,а банковите сметки са замразени.

Някои от протестиращите заявиха, че са на улицата не само заради финансовия колапс, но и заради Хизбула - основната политическа сила в Ливан, чието военно крило се разглежда като терористична организация от редица западни държави. Хората призоваваха за разоръжаването на ислямската организация.

За ситуацията допринася и политическата нестабилност. Миналата година правителството подаде оставка след взрива на пристанището в Бейрут, който погреба стотици,а нов кабинет така и не беше сформиран.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК