"Ислямска държава" не е победена, разраства се като рак, алармира Керемедчиев

Ще понижи ли визитата на папата в Ирак напрежението в Близкия изток?

08.03.2021 | 21:50 Редактор: Никола Симеонов

Приключи историческото посещение на Папа Франциск в Ирак.

"Това е първото посещение въобще на папа в Ирак и първото посещение на папа Франциск извън граница по време на пандемията. Много по-мащабно събитие от срещата му с имамите на Египет и ОАЕ. Върховният аятолах Систани е главният религиозен водач на шиитите в Ирак, а шиитите като най-агресивното острие на мюсюлманите, са важни за комуникацията с Иран. Папата се опитва да убеди Систани да умири шииите, за да се успокои напрежението в Ирак, но трудно може да се постигне сериозен компромис и резултат. Трябва да кажем, че самото провеждане на срещата е успех", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той съобщи, че срещата се е провела без никакви правителствени представители и може да се очаква споразумение, което на този етап ще остане само между тях двамата.

По думите му християните в Египет и Ирак са едни от най-тежко преследваните, а след появата на "Ислямска държава" в Сирия броят им спада от 1,5 млн. на около 200 000. Керемедчиев смята, че ислямистката формация не е победена.

"Kлетката се разраства. Тръмп прибързано обяви смъртта им. Изтикаха ги от Ирак, но се загнездиха в Сирия и нелошо в момента оцеляват", каза той. 

Експертът добави, че като типичен представител на демократите Байдън продължава политиката на Обама за военна намеса в региона.

"Бомбардировките на Съединените щати в Сирия и връщането на войските им в Ирак ще доведе до силен отпор от мюсюлманите. А колкото повече в момента Турция се бори с кюрдите, толкова повече помага на "Ислямска държава", каза Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Попитан как се финансира терористичната организация, той отговори:

"С отвличания и нелегална търговия на петрол, и разбира се - с грабежи на градове. Те продължават да имат нелоши възможности, някои от сериозните играчи също им помагат. Има отделни откъси от Саудитска арабия, най-радикалните, които ги финансират. В момента са хибридна структура, която се развива като рак"

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК