Ето защо избухването на следващата пандемия е само въпрос на време

Животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората

08.03.2021 | 20:30 Редактор: Тодор Петров
Ето защо избухването на следващата пандемия е само въпрос на време

На пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти - пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи... Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин. 

Но те имат опасен привкус - редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и Ковид-19 са именно зоонотични - тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък. Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях.

В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. Според преценките на ООН, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална предпоставка за разпространението на вируси, информира DW.

Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо: защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности.

ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората - с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки. 

Експертът Улрике Бекман предупреждава: "Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим. Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК