70% от американците подкрепят реакцията на Байдън спрямо Ковид-19

Голям дял от тях одобряват и икономическата политика, която води президентът

06.03.2021 | 13:10 Редактор: Ралица Братанова
70% от американците подкрепят реакцията на Байдън спрямо Ковид-19

Новият президент на САЩ Джо Байдън продължава да се радва на "меден месец" в началото на мандата си, отбелязва Асошиейтед прес.

Проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на агенцията, показва, че 60 процента от американците одобряват представянето му в Белия дом. Още по-голям дял от анкетираните - 70 на сто, включително 44 процента от републиканците - подкрепят реакцията на новия президент на епидемията от новия коронавирус.

55 на сто от американците одобряват икономическата политика на демократа Байдън. Новият президент на САЩ, който встъпи в длъжност през януари, иска Конгресът да приеме спасителен план в размер на 1,9 трилиона долара.

Той предвижда милиони американци да получат директна помощ и да бъдат отпуснати допълнителни средства на щатските и местните власти, за да се възстанови националната икономика от тежката рецесия, предизвикана от пандемията.

След деветчасова парализа в Сената, демократите в горната камара на Конгреса успяха с помощта на Белия дом да убедят колебаещ се свой колега да подкрепи компромис за помощите за безработица, съобщи Франс прес.

Това открива пътя за одобряване на спасителния план на президента от горната камара на Конгреса още до края на уикенда. След това се очаква пакетът да мине лесно през Камарата на представителите, където Демократическата партия има стабилно мнозинство.

В Сената Джо Манчин, консервативен демократ от щата Западна Вирджиния, се колебаеше дали да застане зад алтернативно републиканско предложение. Двете партии имат по 50 места в горната камара на Конгреса и Манчин можеше да наклони везните в полза на републиканците, предава БТА.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой регистрирани заразени с новия коронавирус (близо 29 милиона) и починали от причиняваното от него заболяване Ковид-19 (над 522 хиляди), по последни данни на университета "Джонс Хопкинс". В последно време обаче епидемията в страната показва признаци на отслабване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК