Блинкън: Китай е най-голямото геополитческо предизвикателство на XXI век

Други подобни страни според новия държавен секретар на САЩ са Иран, Русия и Северна Корея

03.03.2021 | 20:53 Редактор: Никола Симеонов
Блинкън: Китай е най-голямото геополитческо предизвикателство на XXI век

Новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече днес Китай "най-голямото геополитическо предизвикателство на XXI век" за страната си и нейните съюзници, предаде Франс прес.

Блинкън произнесе в Държавния департамент реч, в която представи външнополитическите приоритети на администрацията на президента Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари.

"Няколко страни представляват сериозни предизвикателства за нас. Сред тях са Русия, Иран и Северна Корея", обяви държавният секретар на САЩ в своята първа голяма външнополитическа реч, откакто зае поста преди около един месец

"Предизвикателството, поставено от Китай, е различно. Китай е единствената страна с икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, която може да разклати сериозно стабилната и отворена международна система, както и всички правила, ценности и отношения, които правят света такъв, какъвто ние искаме да бъде", подчерта в същото време Блинкън.

Той обеща подходът на САЩ към Китай да бъде комбинация от "конкуренция, когато е здравословно", "сътрудничество, когато е възможно" и "противопоставяне, когато е необходимо", предаде БТА.

Конфронтацията между двете най-големи световни сили се засили при управлението на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. Започнала като търговска война, подета от Тръмп, тя постепенно обхвана редица области като човешките права, технологичната надпревара, отговорността за появата на новия коронавирус, китайските териториални претенции в Южнокитайско море и статута на Хонконг.
 

Двустранните отношения на практика се влошиха до най-ниската си точка от официалното си установяване през 70-те години на миналия век и започнаха да наподобяват на нова "студена война", отбелязва АФП.

Днес Блинкън обеща да "води диалог с Китай от позиция на силата".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК