Виктор Орбан оттегли партията си от групата на ЕНП

Така той се противопоставя на натиска от блока по отношение на демократичните норми

03.03.2021 | 16:25 Редактор: Ралица Братанова
Виктор Орбан оттегли партията си от групата на ЕНП

Унгарският министър-председател Виктор Орбан извади управляващата си партия от парламентарната група на най-голямата политическа група в Европейския съюз, противопоставяйки се на натиска от блока по отношение на демократичните норми.

Орбан задейства излизането на 12-те си депутати от Европейския парламент в сряда, след като бяха гласувани правила, които позволяват изключване на цяла партия от парламентарната група. Това оставя Европейската народна партия (ЕНП) със 175 членове в 705-местния законодателен орган. Въпреки това ЕНП все още е най-голямата група, предава Bloomberg.

ЕНП, която включва Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел, засилва натиска върху Орбан в продължение на десетилетие на разрушаване на върховенството на закона в Унгария. Европейската комисия също е готова да приложи нов механизъм, който може да намали милиардите евро финансиране за проекти, за които се смята, че нарушават нормите на блока и подкопават финансовите му интереси.

Десноцентристката група се опитва да възвърне доверието в себе си си по въпросите, свързани с демокрацията, след като до голяма степен защити и легитимира Орбан при консолидацията на властта в Унгария. Оттогава идеологията на Орбан се разпространи в други източни страни от ЕС, включително Полша и Словения, и вдъхнови опозиционните партии в западните членове като Италия до Франция, пише 

Реформите на Орбан включват разширяване на влиянието му върху съдилищата и медиите и намаляване на автономността на независимите институции. Понастоящем ЕС разследва предполагаемите нарушения на върховенството на закона в Унгария съгласно процедурата си по член 7, което може да доведе до отмяна на правото на глас на държава-членка.

"Измененията в правилата на групата на ЕНП очевидно са враждебен ход срещу Фидес и нашите избиратели. Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо“, написа Орбан в писмо до председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер в сряда.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК