Все повече гърци искат да се ваксинират срещу Ковид-19

Над 900 хил. вече са ваксинирани, показват данните на националния ваксинационен щаб

02.03.2021 | 15:56 Редактор: Ралица Братанова
Все повече гърци искат да се ваксинират срещу Ковид-19

Расте желанието на гърците да се ваксинират срещу коронавируса "възможно най-скоро", показват проучвания на общественото мнение, цитирани от англоезичното издание на "Катимерини".

В допитването, провело се в последната седмица на февруари, 80% от респондентите коментират, че планират да се ваксинират. В предходни проучвания, провели се през януари, този процент е бил 74 на сто. Тези, които категорично не желаят ваксина, намаляват до 18% от 21% през януари.

Но много по-показателно за настроенията в страната е същественото увеличение на хората, които искат да се ваксинират веднага - 61%, спрямо 47% през януари.

Към момента са ваксинирани 915 хил. гърци, а до края на седмицата (1-7 март) се очаква броят им да надхвърли 1 млн., показват прогнозите на националния ваксинационен щаб, цитирани от Ana Mpa. На ден се поставят по повече от 34 хил. ваксини средно.

Проучването показва голямата умора на гърците от ограниченията, смятат социолозите. Доказателство са не само растящият брой желаещи да се ваксинират, но и фактът, че 24% настояват мерките да бъдат премахнати веднага. През януари този процент беше 17 на сто.

68% от респондентите в анкетите, провели се в края на февруари, заявяват, че разбират защо са нужни ограниченията и подкрепят тяхното удължаване, пише Investor.bg.

Броят на заболелите в южната ни съседка расте през последните седмици. "Катимерини" съобщава, че здравните власти се подготвят за извънредни действия, като например трансфер на болни - с коронавирус и без, в частни заведения, на фона на заетите до 92% легла в интензивните отделения в областта Атика, която е най-тежко засегната от тази вълна.

Към 1 март бяха заети 300 легла в интензивните отделения в Атика, като прогнозите са, че до края на седмицата ще се увеличат до 340. На този етап свободни са 120 интензивни легла в цялата област, в която е столицата на страната с няколко милиона население.

Засега управляваме ситуацията, макар и натискът да е голям, смятат от Спешната помощ в страната. Според директора на службата Никос Папаеефстатиу ситуацията е много динамична.

През последното денонощие са установени 1176 нови случая на коронавирус, макар че отделни части от страната са в пълна блокада, а хората излизат от домовете си само след изпратен SMS до властите. 

От началото на пандемията броят на заболелите от коронавирус гърци достига 192,3 хил. души. Починали са 6,5 хил., допълва Ana Mpa.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК