Стотиците ученички, отвлечени в Нигерия, вече са на свобода

Това е четвъртата атака срещу училище за по-малко от три месеца

02.03.2021 | 11:24 Редактор: Юлия Христова
Стотиците ученички, отвлечени в Нигерия, вече са на свобода

Близо триста момичета, отвлечени в петък от пансион в Джангебе, Северозападна Нигерия, бяха пуснати на свобода и се намират в сградата на регионалното правителство на щата Замфара, предаде БТА. Това заяви пред АФП губернаторът на този щат Бело Матавале.

"Радостен съм да обявя, че момичетата са пуснати на свобода, те току-що пристигнаха в сградата на правителството и са в добро здраве“, заяви Матавале пред журналист от Франс прес, който успя да види освободените момичета.

"Общият брой на отвлечените от училището момичета е 279, всички те са тук с нас сега, за което благодарим на Аллах“, каза още губернаторът.

Властите първоначално заявиха, че отвлечените след атаката на въоръжени мъже срещу пансиона в щата Замфара момичета са 317. Това е четвъртата атака срещу училище в Северозападна Нигерия за по-малко от три месеца.

Властите на Замфара обикновено водят преговори с престъпните банди, извършващи нападенията и се опитват да постигнат с тях споразумения за амнистия в замяна на това да предадат оръжията си. Именно властите на щата Замфара договориха през декември освобождаването на 344 момчета, отвлечени от бандити от пансион в съседния щат Кацина, предава БНР.

При всяко от тези освобождавания властите отрекоха да са платили откуп на престъпниците, но експерти в сферата на сигурността се съмняват в тези твърдения и се опасяват, че отвличанията ще се превърнат в тенденция в тези райони, в които има крайна бедност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК