Ще станат ли гетата убежище за вируса и ще стигнат ли ваксините до ромите?

Те са посочвани като евентуален източник на сериозни инфекции

01.03.2021 | 16:58 Редактор: Тодор Петров
Ще станат ли гетата убежище за вируса и ще стигнат ли ваксините до ромите?

Ромските гета са бяло петно на европейската имунизационна карта, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". И други медии обръщат внимание на проблемите на ромите от Балканите в условията на пандемия.

Авторът припомня, че още в началото на пандемията за ромските гета се заговори като за евентуален източник на сериозни инфекции. Друг германски вестник - "Франкфуртер Рундшау", посочва, че в Европа навярно живеят около 10-12 милиона роми, повечето от които в Югоизточна Европа.

ФАЦ припомня, че в началото на пандемията тази опасност е била видима, но по-късно ромските квартали, най-големият сред които е пловдивският Столипиново с 60 000 жители, са изчезнали от полезрението ни.

Вестникът цитира предупрежденията отпреди година, че вирусът може да намери убежище в ромските поселища и оттам отново да атакува, когато ограниченията отпаднат, предава "Дойче Веле".

Авторът добавя, че повечето роми нямат здравна осигуровка, а някои нямат дори кръщелно свидетелство и адресна регистрация, поради което държавните статистики не ги ловят.

"Ето, че сега се очертава друг проблем. Дали имунизационните кампании ще достигнат до ромите или пък това малцинство, което е доста многобройно в някои югоизточноевропейски държави, отново ще останe почти без никаква защита?", се казва в материала.

Михаел Мартенс припомня едно изследване на ЕС от 2016 година, което доста преди пандемията предупреждава за трудностите с ваксинирането на ромското население. То стига до извода, че ромските деца се ваксинират много по-малко срещу обичайните заразни болести, а като положителни примери в това отношение посочва България, Унгария, Молдова и Словакия. 

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Не доктор
преди 3 години
На Ром по 10 ваксини трябва да се заделят от бюджета на страната където живеее. Пояснявам малцинсво са имного често боледуват и постоянно са в отрасъла по чистотата. Сигнализирай за неуместен коментар