Експерт: Доларът е стабилен, движи се силно

САЩ ще се възстановят по-бързо от останалия развит свят

26.02.2021 | 11:40 Редактор: Здравко Черкезов
Експерт: Доларът е стабилен, движи се силно

В момента е толкова трудно да се намери някой, който да каже добра дума за зелените пари, колкото и да се намери някой с лоша дума за акциите. Говори се много за нарастващите дефицити в бюджета и по текущата сметка на САЩ.

Министерството на финансите и Федералният резерв изглежда искат да отпечатат колкото могат повече долари. Инфлацията се покачва, а доларът поевтинява. Реалната доходност на ценните книжа, защитени от инфлацията (TIPS), спада все по-ниско през последната година, тъй като очакваната за инфлацията се повишават.

Доходността от петгодишните TIPS наскоро достигна малко под рекордно ниските -3%. По този начин търговско претегленият индекс на щатския долар е спаднал с около 12% от своя връх през пролетта на миналата година и мнозина смятат, че този спад ще продължи, пише Ричърд Коксън за Bloomberg.

"Въпреки че съм съгласен с  част от този аргумент, не вярвам, че вината е в дефицитите по текущата сметка и бюджета. Те са факт от живота в САЩ от години. Доларът понякога е поскъпвал, а понякога е отслабвал, но би било трудно да установим връзка между движенията във валутата и движенията в тези дефицити", смята Коксън.

Тъй като щатският долар е най-търгуваната валута в света, много държави трябва да държат активи в долари, за да поддържат стабилно нарастваща икономика и да търгуват ефективно с други страни, които използват щатски долари.

Според Ричард Коксън САЩ ще се възстановят по-бързо от останалия развит свят тази година и очакванията за лихвените проценти ще продължат да се движат в полза на долара.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК