Експерт: Очаква се ускоряване на инфлацията през втората половина на годината

Поскъпването на петрола няма да е основният фактор, смята Цветослав Цачев

20.02.2021 | 21:56 Редактор: Никола Симеонов
Експерт: Очаква се ускоряване на инфлацията през втората половина на годината

"През втората половина на годината, когато икономиките се върнат към нормална работа, се очаква ускоряване на инфлацията. Това ще се види най-силно при суровините, където има ограничение на добива". Това заяви главният инвестиционен консултант от "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев пред Bloombergtv.bg

Цачев обясни, че поскъпването на петрола няма да е факторът, който ще ускори инфлацията, тъй като при него има резерв на предлагането и цените могат да се понижат.

“При някои метали това няма да се случи толкова лесно, което може да доведе до резки скокове, например при среброто”, отбеляза той.

По думите му в такъв случай удачни инвестиции са тези в миннодобивни компании, които са лидери в своя отрасъл при производство на базови минерали.

Според Цачев все още няма признаци за сериозна корекция на пазара от рода на 10-15%.

“В следващите месеци корекция е напълно възможна и това ще е едно много добро начало за покупки през тази година, която преминава под знака на големи стимули, на печатане на пари и на покачване на индексите, което има потенциала да продължи”, смята той.

Експертът посочи, че корекцията би трябвало да се случи, защото тя създава условията за по-трайно, по-стабилно покачване на пазара.

“Ако корекцията не се случи, ще видим сериозен растеж, който бързо ще загуби темповете си за покачване и може да създаде условия за по-голям спад по-късно през годината, когато централните банки започнат да ограничават стимулите заради инфлацията”.  

Още по темата вижте в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
House M.D.
преди 3 години
А какво се очаква при родия и паладия? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Джо
преди 3 години
Така е вече се вижда при платината. 6 трилиона долара напечатани за по малко от година. Дано поне Еврото се качи до 1.50 та да облекчи инфлационния натиск при нас. Суровините се качват, но главно тези които се търгуват в Долари, ако Еврото достатъчно силно, когато тези суровини се обърнат съответно в Лева покачването няма да е толкова брутално. Сигнализирай за неуместен коментар