Вечерният час в Нидерландия ще остане в сила поне още седмица

Протестиращи и политически опоненти настояват, че той е излишно ограничаване

19.02.2021 | 21:19 Редактор: Юлия Христова
Вечерният час в Нидерландия ще остане в сила поне още седмица

Вечерният час в Нидерландия, който цели забавяне на разпространението на новия коронавирус, ще остане в сила поне още една седмица, след като апелативният съд в Хага обяви днес, че ще се произнесе по законността на тази мярка на 26 февруари, предаде Ройтерс.

Това дава на правителството на Марк Рюте, което изтъква, че вечерният час е от ключово значение за забавяне на третата вълна от коронавирус, поне още една седмица време.

Протестиращи и политически опоненти настояват, че вечерният час, наложен за първи път в страната след Втората световна война, е излишно ограничаване на свободите. Спорът се разрази в навечерието на предсрочните парламентарни избори следващия месец, отбелязва Ройтерс.

Проучванията на общественото мнение показват, че недоволството от ограничителните мерки нараства, въпреки че Рюте и неговата консервативна Народна партия за свобода и демокрация събират най-голяма подкрепа и формацията на премиера ще спечели изборите на 15-17 март.

Във вторник окръжният съд в Хага прие доводите на групата "Истината за вируса" (Virus Waarheid), че вечерният час от 21 ч. до 4.30 ч. няма правна обосновка и нареди мярката, предизвикала улични протести след въвеждането си миналия месец, да бъде отменена.

В отделен опит да запази вечерния час, правителството на Рюте подготви законопроект за спешни мерки, който му дава изрично право да налага вечерен час.
Сенатът трябва да се произнесе по текста тази вечер. Вчера законопроектът беше подкрепен от долната камара на парламента, пише БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
щото досега много помогна та още от същото. Сигнализирай за неуместен коментар