Лойд Остин: САЩ няма да изтеглят войски от Европа

Решението идва след глобално проучване на разполагането на въоръжените сили

17.02.2021 | 23:09 Редактор: Ивет Арабова
Лойд Остин: САЩ няма да изтеглят войски от Европа

Американските власти, след като извършиха глобален преглед на разполагането на американските войски в чужбина, не възнамеряват да изтеглят своите сили от Европа. Американският министър на отбраната Лойд Остин пише за това в статия, публикувана в Тhe Washington Post.

"Ние осъзнаваме, че всяка държава е изправена пред много предизвикателства, когато става въпрос за разходи за сигурност. Всеки трябва да балансира ресурсите си със стратегията и националната политика. По заповед на президента провеждаме глобално проучване на разполагането на (нашите сили), което може да ни помогне за тази цел. Ние обаче не си тръгваме от Европа. Напротив, вече спряхме предварително обявеното намаляване на броя на американските войски в Германия ", се казва в статията. 

В същото време ръководителят на Пентагона подчертава, че администрацията на Вашингтон възнамерява да взема всякакви решения въз основа на резултатите от този преглед "в тясна консултация" със своите съюзници и партньори.

Статията е подготвена преди видеоконференцията на министрите на отбраната на НАТО. По думите на Остин по времето на преговорите той възнамерява да заяви на колегите си от страните от Алианса за необходимостта "да се консултират заедно, да вземат решения заедно, да действат заедно“, информира "Фокус".

"Глобалните кризи като пандемията, изменението на климата, икономическия спад са заплаха, която мете границите ни. В много страни вътрешните раздори, както и транснационалните заплахи застрашават стабилността около Алианса", пише Остин. "Междувременно агресивното поведение на дръзките стратегически съперници, като КНР и Русия, засилва вярата ни в колективната сигурност", казва министърът на отбраната на САЩ.

Снимка: Bloomberg/Michael Reynolds

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК