САЩ прехвърлят войски от Германия в България и Румъния

Общо 11 900 американски военни ще напуснат страната

21.10.2020 | 14:37 Редактор: Георги Камарашев

Съединените щати обмислят да прехвърлят части от своите военни от Германия в България, Румъния и прибалтийските републики. Това съобщи руската агенция ТАСС, като цитира американски военен източник.

Местенето на американските военни на източния фланг на НАТО беше обявено още през лятото. А само преди ден американският министър на отбраната Марк Еспър коментира, че страната проучва възможността за предислокация на Втори бронетанков полк от Германия по-близо до Русия, без да дава детайли.

Според Вашингтон Черноморският регион има стратегическо значение за укрепването на НАТО. Разполагането на постоянен американски контингент по източната периферия на Европа би предоставило възможност за по-бърза реакция при заплаха и по-бързо затягане на обръча около Русия. Според експерти обаче това може да доведе и до ответна мярка от страна на Москва. 

Черноморският регион влезе във фокуса на Съединените щати, след като през юли американският президент потвърди, че част от американските войски в Германия ще бъдат изтеглени. Така контингентът там ще намалее на по-малко от 25 хил. души. Причината - енергийната обвързаност на Германия с Русия, както и спорът между Вашингтон и Берлин за финансирането на НАТО.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК