Искат 950 хил. рубли глоба за Навални

Той беше обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война

16.02.2021 | 13:23 Редактор: Никола Симеонов
Искат 950 хил. рубли глоба за Навални

Руският опозиционер Алексей Навални се изправи днес отново пред съда, този път по обвинение в клевета, предаде Ройтерс. Самият той твърди, че обвинението е политически мотивирано и единствената му цел е да го дискредитира допълнително.

Държавният обвинител поиска за подсъдимия глоба от 950 000 рубли (10 660 евро).

В днешното дело Навални е обвинен, че е оклеветил ветеран от Втората световна война, участвал в рекламно видео в подкрепа на конституционните реформи от миналата година, дали на президента Владимир Путин да остана в Кремъл на практика колкото си иска. Навални нарича хората, участвали във видеото, предатели и корумпирани лакеи.

В Русия пред ветераните от Втората световна война, позната там като Великата отечествена война, се благоговее и всякаква критика по техен адрес се смята за обидна и социално неприемлива, пише "Монитор".

Ако бъде доказано, обвинението за клевета са наказва с до две години затвор. Адвокатът на Навални обаче твърди, че подобна присъда не може да му бъде наложена, тъй като провинението му е от преди законът да бъде променен. Други възможни присъди за глоба и обществено полезен труд.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК