Санкции срещу Русия заради Навални

Новите мерки на ЕС

15.02.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Русия е готова да скъса отношения с ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Това стана след визитата на върховния комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел в Кремъл - визита, критикувана от ЕП. По тази тема, както и за това, може ли да се детронира вече бивш президент и продължаващата процедура по импийчмън в САЩ, говорим с журналиста Асен Агов, бивш председател на външната комисия на парламента.

 

„Искам да подчертая, че санкциите сега не са срещу Русия, а срещу придворния кръг от олигарси на Путин. Това са персонални санкции," каза журналистът Асен Агов в предаването "Брюксел 1".

"Второто, което искам да подчертая е, че тези санкции направиха тези хора още по-богати. Защото за да се отплати за тяхната лоялност, Путин им даде още огромни обществени поръчки. Например Ротенберг, който заявява, че притежава двореца на Путин в Геленджик на Черно море, получи огромна поръчка за няколко милиарда евро за строителството на моста, който свързва руската територия с Крим," подчерта Асен Агов.

Друг случай е с Константин Малофеев - също под персонални санкции и от ЕС, и от САЩ. Огромен, колосален производител на храни в Русия. Заради него, за да може той да спечели, Русия наложи санкции на вноса на хранителни продукти от ЕС. И сега там се продават само продуктите на Малофеев, на цени, които той определя, и които са прекалено скъпи за десетки милиони руснаци, които гладуват, впрочем, заради тези високи цени. Но Малофеев забогатява все повече и повече," твърди Асен Агов.

Според него сега, когато все повече се обсъждат нови санкции заради случая с Навални, е задължително този път санкциите да се наложат по чисто икономически показатели - Русия да се изключи от системата за междубанкови преводи SWIFT и руските банки да бъдат блокирани, като няма да могат да извършват плащания. 

"30% от руския дълг се притежава от инвеститори от свободния свят," коментира Асен Агов. 

Цялото интервю гледайте във видеото!