Иран с ново предизвикателство към Байдън и ядреното споразумение

От Техеран заявиха, че могат да блокират инспекциите на ООН

15.02.2021 | 16:17 Редактор: Никола Симеонов
Иран с ново предизвикателство към Байдън и ядреното споразумение

Иран обяви, че от следващата седмица ще блокира извънредните инспекции на ядрената служба на ООН, ако други страни по ядреното споразумение от 2015 г. не изпълняват задълженията си, предава Ройтерс.

Това е ново предизвикателство към надеждата на американския президент Джо Байдън да съживи споразумението.

"Ако другите не изпълнят задълженията си до 21 февруари, правителството е длъжно да прекрати доброволното прилагане на Допълнителния протокол", коментира говорителят на външното министерство на ислямската република Саид Хатибзаде.

"Това не означава прекратяване на всички инспекции от ядрения надзорен орган на ООН. Всички тези стъпки са обратими, ако другата страна промени пътя си и спази задълженията си", допълва той, като намеква за САЩ.

Администрацията на Байдън има за цел да върне САЩ към ядрената сделка, от която предшественикът му Доналд Тръмп се отказа през 2018 г. Съгласно сделката Иран трябва да ограничи програмата си за обогатяване на уран в замяна на премахването на санкциите.

След като Тръмп се отказа и отново наложи санкции, Иран започна да нарушава някои ограничения в сделката. Сега Вашингтон и Техеран не са съгласни как да се възстанови споразумението, като двете страни настояват другата страна да действа първа.

Въпреки твърдата обществена позиция на Иран, че Вашингтон трябва да направи първата стъпка, няколко ирански служители заявиха пред "Ройтерс" миналата седмица, че нарастващият икономически отпечатък от американските санкции може да накара Техеран да бъде гъвкав при условията за възстановяване на ядрената сделка.

Четете цялата статия в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК