Лавров: ЕС е инициатор за разрива в отношенията между Русия и Европа

"Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност", заяви той

15.02.2021 | 21:03 Редактор: Искра Ангелова
Лавров: ЕС е инициатор за разрива в отношенията между Русия и Европа

Разривът в отношенията между Русия и Европа продължава отдавна и инициатор на това е Европейският съюз. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава РИА Новости.

"По принцип всеки, който се интересува повече или по-малко от ситуацията в Европа, отдавна знае, че в продължение на много години този разрив (в отношенията между Руската федерация и ЕС) се случва: ЕС последователно подкопава отношенията", каза Лавров на пресконференция след преговори с финландския си колега Пека Хаависто в Санкт Петербург, цитиран от "Фокус".

Според руския министър 2014 г. се е превърнала в своеобразна повратна точка за отношенията между Москва и Брюксел. "Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност по отношение на споразумението, постигнато точно в навечерието на преврата (в Украйна) между правителството и опозицията и под него стоят подписите на Германия, Франция и Полша."

Миналата седмица Лавров заяви, че Москва е готова да прекъсне отношенията с ЕС, ако Брюксел наложи нови санкции, които представляват риск за чувствителните области на икономиката. По-късно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че смисълът на изявленията на Лавров е изкривен: Русия няма да инициира подобна пауза, тя иска да развива отношения с ЕС. Думите на Лавров бяха обяснени по същия начин в руското външно министерство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК