Медии в Северна Македония за ваксините: Къде е помощта от братята българи

"Трябва да живеем като най-близки съседи и най-добри приятели", заяви Вучич

15.02.2021 | 14:01 Редактор: Искра Ангелова

Ваксинацията в Северна Македония започва в сряда. Първите ваксини пристигнаха от Сърбия. България също обеща да изпрати още преди месец и половина. Това, обаче, все още не се е случило, което даде повод на местни медии да попитат къде е помощта от "братята българи".

Първите 4680 от предвидените 8000 ваксини на Pfzier бяха предадени лично на премиера Зоран Заев от сръбския президент Александър Вучич. А пратката беше скрепена с прегръдка на пункта при Табановци. 

"Трябва да живеем като най-близки съседи и най-добри приятели. Благодаря, г-н Заев, че се борите за вашите хора и че поискахте ваксини за тях. От тези няколко хиляди ваксини със сигурност ще спасите животи и всеки живот е за нас. Истински приятел е този, който ще ви бъде полезен, когато ви е трудно, а не когато ви е лесно", заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич.

Премиерът Заев коментира, че първи в Северна Македония ще бъдат ваксинирани здравните работници и хората над 70 години.

"Позволете ми да благодаря на правителството на Сърбия, което отдели част от своите ваксини и показа, че в тази криза солидарността е важна. Ние сме подготвени, ваксините ще бъдат съхранявани в адекватни условия", допълни министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче.

Утре започва редовната процедура в Агенцията по лекарствата и в сряда ще започне ваксинацията. На заседание на Министерския съвет у нас в края на миналата година беше решено кабинетът да подпомогне с ваксини страните от Западните Балканите. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК